PDA

Tüm Versiyonu Göster : Ordunun Saldiri Gücünün önemi

untreal
15-08-2007, 17:14
Az önce açtığım konunun önemini tam olarak anlamayan arkaşlar için tekrar konu açmak zorunda kaldı. Kısaca bahsedeyim.

örnek1

Elinizde 4 adet köyünüz var. Bi köyünüzden asker basmak istiyosunuz.

köyün üretimi her hammadde için saattlik olarak 1000 diyelim
bir gün =24 saat
bi hafta =7x24= 168 saat

1000*168= 168.000 hammadde eder toplamda.

şimdi siz olsanız bu hammadeyi nasıl değerlendirirsiiniz.

Ben olsan şöyle yaparım.

Bir tane kılıçlı asker masrafı 535 hammadde
bi tane heduan asker masrafı 1965 hammade

bir kılıçlı saldırı gücü : 65
bi heduan saldırı gücü: 140

hesap1 : 168.000 hammadde /535 = 314 kılıçlı eder
hesap2 : 168.000 hammadde/1965= 85 heduan eder.

314 kılıçlı x 65 saldırı gücü = 20.410 saldırı gücü
85 heduan x 140 saldırı gücü = 11.900 saldırı gücü

siz olsanız 20.410 saldırı gücünümü tercih edersiniz yoksa 11.900 saldırı gücünümü.

NOT: BU ŞU ANLAMA GELMEZ HEDUAN BASMAK YANLIŞ DİYE. HEDUAN EN ÖNEMLİ ASKERDİR MUTLAKA HEM SALDIRI GÜCÜ HEM DEFANS GÜCÜ VARDIR. (ÖZELLİKLE ATLILARA KARŞI) AMA İLK ETAPDA AZ SAYIDA KÖYÜ OLAN VE ÜRETİMİ DÜŞÜK OYUNCULAR İÇİN BU HESAPLAMALARIN DİKKATE ALINMASINDA YARAR VARDIR. ELİNİZDEKİ HAMMADDE İLE EN FAZLA SALDIRI (GÜCÜ) NASIL YAPARIMIN HESABIDIR BU. EĞER DEFANS YAPACAKSANIZ ESAPLAMA DEĞİŞİR.

the_eness
15-08-2007, 17:16
tabikide fazla olanı

f1f1
15-08-2007, 17:25
senin hasbına göre sadece kılıçlı basarsak heduanı az bırakrssak karşıdaki kişidede sadece yaya savunması warsa ne yapacaksın atlı oranı en azından yaya oranının 4te 1i olursa saldırından werim alabilirsin

huntürkleri
15-08-2007, 17:27
dostum 4 koyu olan bırının hammaddesinin az olucagını sanmam ha olan olurda şunu desen daha iyi olmaz mı..
kılıclı 1 tahıl yıyor heduan 3 saldırı guclerı eşit olsa bile yaya daha önem verilir ;) cunku az tahıl yıyor...

Feel
15-08-2007, 17:28
fazla etkin taktiler değil

untreal
15-08-2007, 17:32
dostum 4 koyu olan bırının hammaddesinin az olucagını sanmam ha olan olurda şunu desen daha iyi olmaz mı..
kılıclı 1 tahıl yıyor heduan 3 saldırı guclerı eşit olsa bile yaya daha önem verilir ;) cunku az tahıl yıyor...

YORUM BUDUR İŞTE. TEBRİK EDERİM. BEN TAHILI UNUTTUM HAKLISIN BİDE O FAKTÖR VAR AYRICA.

untreal
15-08-2007, 17:34
senin hasbına göre sadece kılıçlı basarsak heduanı az bırakrssak karşıdaki kişidede sadece yaya savunması warsa ne yapacaksın atlı oranı en azından yaya oranının 4te 1i olursa saldırından werim alabilirsin

BU DA Bİ YORUM HEMDE GÜZEL. TEBRİK EDERİM. AMA BEN YAZDIM DEFANS HESABI BAŞKADIR DİYE :rolleyes:

exalted
15-08-2007, 17:34

Bu oyunda atlı savunmasında kullanılan askerler en ucuz olanları ve en bol olanlarıdır

phalax, lejyoner, mızraklı.

Piyade savunmasında kullanılan askerler içeriisnde bir tek Romanın avantajı var.

proteryan, DRUİD (süvari 2 tahıl/saat tüketim), paladin (2 tahıl/saat tüketim).

Ayrıca şuda var yapılan saldırıda ölen bir piyadenin zararı ile ölecek olan bir süvarinin zararlarını hesaplayınız, yine aynı şekilde ikame (yerine koyma) için gereken süreyi hesaplayınız...

Bu konu defalarca tartışılmıştır, şu bir gerçektirki süvari bu oyunda gerçektende ezik kalıyor :(

untreal
15-08-2007, 17:46
fazla etkin taktiler değil

sende bi taktik yazda öğrenelim lütfen rica ediyorum. benimki taktik değil verimlilik ayrıca.

untreal
15-08-2007, 18:04
Ordunun Toplam Saldiri Gücü Hesabi başlıklı konuda ileri geri konuşan arkadaşlardan rica ediyorum. lütfen bu konudaki fikirlerinide yazsınlar bakalım ne diyecekler.

eCu
15-08-2007, 18:45
Güzel yorumlar gelmiş bende birşeyler ekleyim...

Oyunun ilk başı için yaya askerlerden seçilen bir saldırı ordusu tahıl kullanımı için avantaj olabilir... Bu konuda hak veriyorum...

Fakat dengeli bir savunma için yaya askerlerinden oluşmuş bir saldırı ordusu çok iyi bir seçim değildir... Tahıl üretimine, sürelere ve harcanan hammaddeye bakmasızın ırklara göre saldırı ordusu hazırlama oranları şöyledir yaklaşık olarak...

Roma: 5 emperyan - 1 Caesaris (Romalılarda İmperatoris'de saldırı için kullanabildiğinden ve tahıl tüketiminin azlığından dolayı bunu tercih eden oyuncularda vardır... Ama Caesaris Roma'nın esas saldırı gücüdür...!!!)

Cermen: 4 Balta Sallayan - 1 Toyton

Galya: 4 Kılıçlı - 1 Heduan

Bu oranlar tabiki yaklaşık olarak verilmiş ve kişiye göre değişen oranlardır... Ayrıca saldırı orduları büyüdükçe oranlar biraz daha atlı askerlere veya yaya askerlere doğru kayabilir... Yani 150k lık bir tahıl üretiminiz varsa oran 75k Balta Sallayan - 25 k Toyton veya 90k Balta Sallayan - 20k Toyton olarak duruma göre değişebilir...

Fakat dediğim gibi bu yüksek saldırı gücü olan ordularda içinde bulunduğunuz duruma göre değişir...!!! Asker sayısı düşük olan ordular için yukardaki verdiğim oranlar yaklaşık olarak en iyi oranlardır...

eCu

untreal
22-08-2007, 19:38
Daha detaylı çalışması olan arkadaşlar varsa lütfen paylaşalım.

dre
22-08-2007, 19:50
314 kılıçlı x 65 saldırı gücü = 20.410 saldırı gücü
85 heduan x 140 saldırı gücü = 11.900 saldırı gücü

----------
Burada tahıl tüketimleride önemli kanımca.Heduan'ların toplamda daha az saldırı gücü var fakat 85 heduan 255 tahıl tüketir.314 kılıçlı ise 314 tahıl tüketir.Bunun saat başı tüketim olduğunu düşünürsek arada ki fark günlük 1416 tahıl demektir.Kısacası yaparken hammadde tüketimi aynı olabilir fakat aslında bu askerlerin durdukları sürece tüketimleride dikkate alınmalı.
----------
Ayrıca bende bir cermen'im ve diğer cermenlerin neden tokmak sallayan yerine balta sallayanı daha çok tercih ettiklerini anlayamıyorum.Balta sallayanın maliyeti,tokmak sallayanın maliyetinin yaklaşık iki katı fakat balta sallayan hem daha yavaş,hemde saldırı gücü 2 katı değil.(Tabi kastettiğim saldırı yaparken.İkisinide savunmaya katmadığım için savunma güçlerini hesaba katmadım)

untreal
22-08-2007, 19:54
evet haklısın o konuda. (çok bi kaybı olmasada günde 1000 küsür tahılın) Ama zaten hesaplama oyuna yeni başlayan gelişim sürecinde olan kişiler için yapılmıştı açıkcası.

Welican
22-08-2007, 21:17
Beyler ilerde odun,demir,tuğla pek önemli olmayabilirle başlayalım. Gine de başlangıç hesabı yaparsam: "Tahıl üretimine göre bakarsak 3 kılıçlı = heduan anlamına gelebilir ama 3 kılıçlı saldırı açısından => 3*65=180>165
Saldırıdan bahsettiğimize göre heduanın savunmasından bahsetmeyelim. Demir tuğla, odun, tahıldan daha pahalıdır (en azından oyunun başında, ben 8. seviyede oranlarını 87/61 olarak buldum kabaca 1/2 diyelim) Bu hesaba göre bakarsak kılıçlı 620 hammadde birim, heduan 2000 birim olur.(bu arada xy5 ile bitenlerde xy0'ı böldüm) 620*3=1860<2000 olur. Hücuma giden adam baskın yapmayacaksa bütün saldırı askerleriyle dalır zaten.

boz
22-08-2007, 22:58
şimdi burada sadece askerlerin saldırı gücüne bakılıyor ben daha farklı bir açıdan yaklaşmak istiyorum
romalılarda 1 emperyan yaklaşık 5.5 dk oluyor caesaris ise yaklaşık 10 dk da oluyor
oyunun ilerleyen safhalarında hammadde çok önemli olmuyor bu askerlere tahıl yetiştirmek oluyor
neyse bir saldırıda tüm askerlerinizi kaybettiğinizde (10000 emperyan için konuşmak gerekirse) kışla ful kapasite çalışırsa en az bir ay gerekli 2.5 emperyan 1 atlı askere eşit bu durumda mantıklı olan oran 2 piyade 1 atlı asker olması
böylece askerlerinizi kaybetmeden önceki saldırı gücüne kavuşmanız 1 ay değil 15 alır

boz
22-08-2007, 23:01
mesajda cümle düşüklüğü olduğu için bu mesajı yazıyorum
askerlerinizi kaybettiğiniz saldırı gücüne ulaşmanız için gerekli zaman 1 ay değil 15 gün olur

bu arada saldırı raporlarına dikkat ederseniz birçok oyuncuda oranın 2 piyade 1 atlı olduğunu görürsünüz

Teoco
22-08-2007, 23:09
Karma ordu olmadan başarı sağlanmaz. Asker basmak sadece basmak değil, onları beslemeyide gerektirir. Bundan dolayı her zaman 2-3 adım öncesi görülmeli ve ona göre karar verilmelidir. Ayrıca atlı birlik basmak zor olduğu için genel olrak herkesde atlık birlik azdır. Bir orduda ne kadar fazla atlı olursa başarı oranıda artar bu yüzden.

En ideal ordu(gücünüz yetiyorsa)2 yaya, 1 atlıdır. Böyle bir karma orduyla başarı çok yüksektir. Gücü yetmeyen içinde 3e 1 idealdir.

chiloglan
23-08-2007, 00:31
Öncelikle bu oyun bir strateji oyunu. Klişelerden uzak durmakta fayda var. Hangi millete saldırdıgınızın aynı zamanda sizi hangi askerin karşılayacagını önceden araştırarak saldıracagınızın bilincinde olursanız atlı iyidir yada yaya iyidir gibi bir genelleme yapmanın ne kadar yanlış oldugunu görürsünüz. Ayrıca bir ordunun saldırı gücü ( askersayısı x vuruş gücü ) seklinde hesaplanmayacagını saldırdıgınız yerde sizi karşılayan askerlerinde hesaba katılması gerektiginin tekrar altını cizerek hesabın ( [ Asker Sayısı X Vuruş Gücü - ( karşılayan asker sayısı x vuruş gücü ) ] seklinde yapılması gerektigini vurgulayalım. Peki bu ne demek. Kara askerlerini karşılayan askerlerin kara ordusuna karşı vuruş güçleri çogunlukla 2 katı iken hiç bir zaman bir atlıyı kendi vuruş gücünden daha fazla vurabilen bir savunma karşılamaz. Özellikle galyalı iseniz kara askeri basmak bilmiyorum saçma :) özellikle saldırabileceginiz mesafeler göz önüne alındıgında kılıçlılar bir yere yıkıma gidesiye kadar adam hesabını yapar gerekli savunmayı alır. toytatlarla saldırdıgınızı bir düşünün :) adam bana saldırıyorlar yeti... der kalır. Yetişin demeden asker girer. Neyse uzun lafın kısası Suvari birlikleri bu oyunun aslarıdır. Hem savunmada hem saldırıda.

untreal
23-08-2007, 11:29
İşte paylaşım, forumun amacı budur. Ben bişey araştırır yazarım diğeri gelir şunu ekleyim der diğeri gelir başka bi hesap yapar bi başkası gelir şöyle daha mantıklı der. Ama ilk başta olduğu gibi vay efendim forum kirliliğiymiş yok efendim ne gerek varmış gibi gereksiz şeyler yazılacağına bu tür şeyler yazılırsa herkezin oyuna bakış açısında bi genişleme olur. Katkı sağlayan herkeze teşekkürler.:rolleyes:

doucan
23-08-2007, 11:42
İster inanın ister inanmayın benim merkez köyümde sadece Toytatın Şimşeği var :D Yaya askerlerini 2. köye basıcam.

seth_gecko
23-08-2007, 11:46
Ayrıca bende bir cermen'im ve diğer cermenlerin neden tokmak sallayan yerine balta sallayanı daha çok tercih ettiklerini anlayamıyorum.Balta sallayanın maliyeti,tokmak sallayanın maliyetinin yaklaşık iki katı fakat balta sallayan hem daha yavaş,hemde saldırı gücü 2 katı değil.(Tabi kastettiğim saldırı yaparken.İkisinide savunmaya katmadığım için savunma güçlerini hesaba katmadım)

Sana kesinlikle katılıyorum bende tokmak sallanyan - toyton ikilisinden yanayım
balta sallayanın tokmak sallayana göre savunma dısında bariz bir üstünlüğü yok sadece saldırı gücü yüksek ama tokmak sallayan gerek hızlı çıkması gerek daha ucuz olması ve gereksede hammadde tasıma açısından balta sallayandan daha iyi
ama yinede söylemeliyim tokmak sallayan avantajlı olsada ben yinede balta sallayanda basıyorum
ben orduyu 4 tokmak - 2 balta - 2 toyton seklinde basıyorum
yani 3 yaya 1 atlı seklindede diyebiliriz

modatekin
23-08-2007, 13:35
valla ben artk bir tek heduan ve druid basıyorum,

druid savunmada çok iyi piyadelere heduan ise süvarilere,

ayrıca saldırı içinde heuan;)

By_SHiMSHeK
23-08-2007, 14:59
bir gün =24 saat
bi hafta =7x24= 168 saat

şimdi siz olsanız bu hammadeyi nasıl değerlendirirsiiniz.

Ben olsan şöyle yaparım.

Bir tane kılıçlı asker masrafı 535 hammadde
bi tane heduan asker masrafı 1965 hammade

Druyid
Odun 360
tuğla 330
demir 280
tahıl 120

Heduan
odun tugla demir tahıl
500 620 675 170

şunu demek ısterım kı 168.000 lık hammaddeye sahıp olan adamın her hammadde den
42000 er adet bulunması anlamına gelmektedır. o zaman bu hammadde ıle
Druyid ten 166 adet
Heduan dan 62 adet

Üretilir.

untreal
15-06-2008, 04:43
güzel yazmışım be zamanında şimdi bile bakıp doğru olduğunu anlıyorum:rolleyes:

sandro85
15-06-2008, 16:49
Az önce açtığım konunun önemini tam olarak anlamayan arkaşlar için tekrar konu açmak zorunda kaldı. Kısaca bahsedeyim.

örnek1

Elinizde 4 adet köyünüz var. Bi köyünüzden asker basmak istiyosunuz.

bir gün =24 saat
bi hafta =7x24= 168 saat

şimdi siz olsanız bu hammadeyi nasıl değerlendirirsiniz.

Güzel konu ancak hesaplamaları tekrar yaparsanız daha faydalı bir konuya dönüşür.Her hammaddeden 1000 üretiyorsa -tahılı ayrı tutmak gerek askeri bastıkça azalıcak- saatlik üretim 3000 olur(odun+tuğla+demir).168 saatte 168*3000=504.000 eder ki hammadde kaynaklarının geliştirilmesinin önemini de göstermiş olur.504.000 hammadde ile bence 4te1 yada3te1 oranında atlı yaya olarak dengelenip asker basılması en uygunu olur.Bence bu konu hakkında biraz daha konuşulması güzel olur.Diğer açılan konulardan çok daha faydalı bir konu.