Tüm Versiyonu Göster : Friedrich Nietzsche
Nes-quik
23-07-2007, 00:28
15 Ekim 1844’te doğmuştur. Babası olan Karl Ludwig Protestan Kilisesinde papazdı. Doğumu Prusya Kralı 4. Friedrich Wilhelm’in doğum gününe rastladığı için adı Friedrich Wilhelm olmuştur. Çocukluk yıllarını en büyük üzüntüsü babasının sağlık durumunun genelde kötü oluşudur. Babası Karl Ludwig 1849’da hemen hemen körleşmiş olarak ölür. Babasının ölümünden sonra çocukluk yıllarını annesi, kız kardeşi ve teyzesinin yanında geçirmiştir. Daha sonra kadınlar hakkında oluşan görüşlerinde bu yılların etkisinin olduğu söylenir. Çocukluğunda "küçük papaz" olarak adlandırılan Nietzsche 25 yaşına geldiğinde filoloji profösörü olmuştur. Felsefeye ilgisi ağır basar ve hayatını sağlık sorunları nedeniyle malülen emekli olduktan sonra kitap yazarak sürdürmeye başlar. Sağlık sorunları nedeniyle sürekli Avrupa'nın çeşitli bölgelerinde hayatını sürdüren Nietzsche kitaplarına da zor okuyucu bulmuştur. Felsefesini anlattığı kitapları yaşamının sonuna doğru ve öldükten sonra popülarite kazanmıştır. Nietzsche "zamanından önce doğmuş biriyim" diyerek bunu daha önceden görmüştür. Sonunda 1888-1889 kışı süresince görenlerin şaşırdıkları olaylar meydana gelmiş, öyle ki Nietzsche’nin, sahibinin dövdüğü bir atı korumak için önüne geçip, daha sonra ağlayarak atın boynuna sarılıp öptüğü bile görülmüştür. Nietzsche 1889’un ilk günlerinde zihinsel yetilerini tümüyle kaybeder. Çıldırmasının nedeni öğrencilik yıllarında yakalandığı frenginin ilerleyerek üçüncü evreye girmesine bağlandı. On bir yıl boyunca bitkisel denebilecek bir hayat sürdü. 25 Ağustos 1900 tarihinde hayata gözlerini yumdu. "Tanrı öldü" diyerek insanların yaşamlarının gayesi ve sonları hakkında bir sorgulama yapması gerektiğini ve onu körelten, pasifleştiren, zavallı, acınası bir hayvan yapan bütün yapılardan arınması gerektiğini söylemektedir. Kimileri Nirvana kimileri Tanrı der ama Nietzsche sonsuz döngü demiştir. Yapılan birçok ankette dünya tarihinin en zeki insanları sıralamasında üst sıralarda çıkan Nietzsche'nin felsefesi birçok modern yazarı etkilemiş, felsefesinin derinliği hala anlaşılmaya çalışılmaktadır.
Kendisini çok severim sizinde muhakkak okumanızı ve araştırmanızı şiddetle tavsiye ederim (Yani en azından genel kültür olur :))
comeback
23-07-2007, 00:32
çok güzel bi paylaşım çok teşekkürler..gerçekten yararlı bi konu..
Vlademir
23-07-2007, 00:33
O adamı hiç mi hiç sevmem!Bu zamana kadar kaç kişinin beynini yıkadı o adam.Zaten ateist,bir de saçma sapan şeyler yazıyor!Ne güzel Victor Hugo,Dostoyevski,Jules Verne,Jack London varken o adamın kitabını neden okuyayım ki?Saçma felsefelerle milletin beynini yıkıyor...
You got it.
DePReSiF
23-07-2007, 00:34
ayıp olmazsa bu amcam kim??
Nes-quik
23-07-2007, 00:36
FELSEFE BEYİN YIKAMAZ aksine geliştirir herşeye körü körünede inanmak zorunda değilsin okumak herşeyin farkında ve bilincinde olmak en iyisi(ayrıca nietzsche yi seven arkadaşlar olabilir mesela ben bu kdr kaba bi yorum yapmak zorunda değildin) .sana nietzsche ne iş yapardı neyi araştırırdı dediklerinde 2 cümle söyleyebilmek önemli olan.
Kunta Kinte
23-07-2007, 00:38
....... ..
gladyatör
23-07-2007, 00:39
bu kim ya beyler
huntürkleri
23-07-2007, 00:39
cok guzel teşekkür ederim bişiler eklim iznin olursa..
öncelikle buadamı dunyada bir kişi örnek almıştır avrupada bunu deli olarak tabir ederler vede kimse kitaplarına inanmaz onun kitapları darvin dininin hayata uyarlanmasıdır dostum öncelikle bnu söyliyebilirim sana onunda ardından onu dunyada sadeec bir kişi örnek aldı ve bunu yapan avrupanında dediği gibi onu sadece bir deli örnek alıp kitaplarını okur oda adolf hitlerdir..
ve onun kuramını dünya üzerinde gerçekleştirmek istedi ve üst insan kavramını sürdürdü..
adolf hitlerde bunu yaptı yahudileri insan bile saymayıp almanların üst ırk oldgunu savundu hos kendisi bir avustryalı olmasına ragmen :) ama savunma sebebi ise ari ırkıdır yani avusturyalılarda ari ırkına baglıdır ;)
ve son oalral ölümü şöyle olmusştur o atı severken zarr gelmesin diye önüne geçerken arkadan çok agır bir tekme alır atın sahibinden ve o anda sanırım düşüp ölüyor bu insan hayatında hiç bir zaman kucuk olanlara gucsuz olanlara yardım etmemiştir üst insan derkende şunu söylim güçlü olan her zaman var olandır eğer güçsüzsen lüçüksen ölüme mahkumsumdur der ve hayatında ilk defa bir güçsüze yardım ederken hayatından oldu..
hoş b
r hikaye dimi... :)
bu kim ya beyler
Anlatmış işte arkadaş niye soruyorsun ki..
"God is dead" diyerek ateistliğini vurgulamış karamsarlığıyla bilinen düşünür..
O adamı hiç mi hiç sevmem!Bu zamana kadar kaç kişinin beynini yıkadı o adam.Zaten ateist,bir de saçma sapan şeyler yazıyor!Ne güzel Victor Hugo,Dostoyevski,Jules Verne,Jack London varken o adamın kitabını neden okuyayım ki?Saçma felsefelerle milletin beynini yıkıyor...
You got it.
Katılmasak bile olaylara her taraftan bakabilmek açısından her şeyi okumak lazım aslında.Zaten bildiklerini okuyarak geliştiremezsin kendini :)
Ona bakılırsa Dostoyevski'nin bazı kitaplarında da Türkler hakkında kötü yorumlar var.Ama kimse bilmez çünkü çevirilerde kaldırmışlar ;)
Demek istediğim genel kültürün iyisi kötüsü olmaz.Herkesin düşünce tarzını bilmek açısından okumak gerekir.okumasak bile aşşağılamamak gerekir :)
Her düşünce ve insan saygıyı hak eder :)
Vlademir
23-07-2007, 00:40
FELSEFE BEYİN YIKAMAZ aksine geliştirir herşeye körü körünede inanmak zorunda değilsin okumak herşeyin farkında ve bilincinde olmak en iyisi(ayrıca nietzsche yi seven arkadaşlar olabilir mesela ben bu kdr kaba bi yorum yapmak zorunda değildin) .sana nietzsche ne iş yapardı neyi araştırırdı dediklerinde 2 cümle söyleyebilmek önemli olan.
Benim ablam okuyordu o adamın kitaplarını.Kitaplarda adam akıllı hiçbir şey yazmıyordu.Ha,sevenlerin fikrine saygılıyım fakat bana "bu adam ne iş yapar?" diye sorulsa "dingonun teki" derim.
Nes-quik
23-07-2007, 00:40
Burası kopyala yapıştır forumu değildir...
iyi bravo açık yakaldı arkadaş say bakalım şu forumdaki konuları kaçı kopyala yapıştır insanlara faydalı olmak da suçmuş enteresan bi foruma benziyo burası ya bilgi verdik suçlu olduk ii mi??
bekomikan
23-07-2007, 00:41
ayıptır sorması frengiyi nerden kapmış
anladınız siz onu
aaaa:Resim editlendi kullanıcı uzaklaştırıldı.
Babajhan
23-07-2007, 00:41
Burası kopyala yapıştır forumu değildir...
Tamamen katılıyorum.Ateistleri ve Ateizmi hiç sevmem.Benim kahramanım Darwin değil Lamark ve Mendeldir.Yani biyogenez savunucuları!!!!!!
bekomikan
23-07-2007, 00:42
Benim ablam okuyordu o adamın kitaplarını.Kitaplarda adam akıllı hiçbir şey yazmıyordu.Ha,sevenlerin fikrine saygılıyım fakat bana "bu adam ne iş yapar?" diye sorulsa "dingonun teki" derim.
aaaa:Edit.
comeback
23-07-2007, 00:47
You got it.
insanların din konusundaki düşüncelerine bnce saygılı olmalısın..kimseye ateist die önyargıyla bakma..braz açıkgörüşlü ve saygılı ol bnce
*titanic*
23-07-2007, 00:50
O adam kimdir ben zaten tanımıyorum.Ama emeğe saygı.Paylaşımım için teşekkürler.
Kim demişse üye adayları imza atamaz diye bilin ki yalan söylemiş bakın ben imza atıyorum.
23-07-2007, 00:50
insanların din konusundaki düşüncelerine bnce saygılı olmalısın..kimseye ateist die önyargıyla bakma..braz açıkgörüşlü ve saygılı ol bnce
Ben bana kötü davranmayana saygılıyımdır.O adamın ateist olup olmaması beni ilgilendirmez.Ben sadece o adamı sevmiyorum.Sevmediğim kişiye de saygım olmaz.
Ayrıca Dostoyevski'ye de saygılı olup olmadığımı söylemedim.O sadece bir örnekti...
comeback
23-07-2007, 00:56
Ben bana kötü davranmayana saygılıyımdır.O adamın ateist olup olmaması beni ilgilendirmez.Ben sadece o adamı sevmiyorum.Sevmediğim kişiye de saygım olmaz.
Ayrıca Dostoyevski'ye de saygılı olup olmadığımı söylemedim.O sadece bir örnekti...
Friedrich Nietzsche sana kötü mü davrandı? beni ilgilendirmez diosun ama bunu forumda belirtme gereği duyuyosun..herkes seninle aynı düşüncede olmayabilir çünkü olmak zorunda değildir..
PİNCIR38
23-07-2007, 00:56
nietsche allahsızın biridir benim için. istanbulda yada başka bir yerde insanlar ingilizce yazıyla tişörtlerin de god is dead yazıyorlar ve bu yazının altında bu nietsche denen adamın imzası var... Din konusunda hoşgörlü olurum ama ateistlere satanistlere asla hoş görülü olamam... krauser süper yazı yazmışsın yazdıklarını destekliyorum... Birde Türkceyi dogru düzgün kullan bize akıl vericegine...
Nes-quik
23-07-2007, 00:57
tamam artık tartışmaya dökmeyelim işi FELSEFE bu herkesin düşüncesi aynı olmayabilir nietzsche nin görüşleri bnim görüşlerime uyumluluk gösteriyo ama sana uymayabilir bu normal ama ;
TANRI ÖLDÜ
bu da onun sözü :)
comeback
23-07-2007, 01:00
tamam artık tartışmaya dökmeyelim işi FELSEFE bu herkesin düşüncesi aynı olmayabilir nietzsche nin görüşleri bnim görüşlerime uyumluluk gösteriyo ama sana uymayabilir bu normal ama ;
TANRI ÖLDÜ
ewet onun sözü olduğunu bilmedikleri için yanlış anlamaya çok müsaitler önce braz kültür gerekiyo sonra benim nasıl yazdığıma karışman gerekiyo pincır..
PİNCIR38
23-07-2007, 01:01
TANRI ÖLDÜ
3 günlük dünyada kendine görüş olarak aldıgın adama bak... Ne yapmış kansere care mi bulmuş insanlara ne faydası olmuş kafa karıştırmaktan başka... Yaşınız küçükse görüşlerinize uygun birini bulun bir an önce. Tanrı öldü diyen bir adamın fikirlerini benimseyin...
PİNCIR38
23-07-2007, 01:03
ewet onun sözü olduğunu bilmedikleri için yanlış anlamaya çok müsaitler önce braz kültür gerekiyo sonra benim nasıl yazdığıma karışman gerekiyo pincır..
sen gözlük kullanıyormusun? yazdıklarıma bir bak bakalım ingilizce tanrı öldü yazıyor onu ben yazdım ilk mesajımda. Senle burda kültür yarışmasına girecek degilim... Öyle msn de chat te yazdıgın gibi yazma burda.......
Nes-quik
23-07-2007, 01:07
adamın tek sözüyle yola çıkman normal lütfen kitaplarını oku ondan sonra gel burda konuşalım sokakta gördüğün herkesin t-shirt üne bakmakla olmaz okumak lazım herşeyini bütün kitaplarını oku felsefesini anla ondan sonra ayrıca dinimden yada dinsizliğimden size ne ki bu benim görüşüm ve ben allah diye bi varlık olduğuna inanmıyorum insanların manevi açlıklarından dolayı uydurdukları bi sembol sadece. Bunu da akıllı insanlar zekalarına dicek sözüm yok isa musa ve muhammed çok güzel kullanmış ama bu benim fikrim
ve konu sapmaya yüz tuttu kilit yicez :D
comeback
23-07-2007, 01:08
nasıl yazdığıma sen karışamazsın ki..orda da yazarım burda da.anlaşılıo mu anlaşılıo..ee? son olarak sadece şunu dicem,sevmediğiniz beğenmediğiniz şeyler olduğunda büyük bi tepki vermeyin herkes sizin gibi düşünmeyebilir..herkes aynı değildir..düşünce özgürlüğü var..
PİNCIR38
23-07-2007, 01:12
adamın tek sözüyle yola çıkman normal lütfen kitaplarını oku ondan sonra gel burda konuşalım sokakta gördüğün herkesin t-shirt üne bakmakla olmaz okumak lazım herşeyini bütün kitaplarını oku felsefesini anla ondan sonra ayrıca dinimden yada dinsizliğimden size ne ki bu benim görüşüm ve ben allah diye bi varlık olduğuna inanmıyorum insanların manevi açlıklarından dolayı uydurdukları bi sembol sadece. Bunu da akıllı insanlar zekalarına dicek sözüm yok isa musa ve muhammed çok güzel kullanmış ama bu benim fikrim
ve konu sapmaya yüz tuttu kilit yicez :D
Okumuyorum neden okuyacakmışım? Dünyaca ünlü cok yazarın kitaplarını okudum ben ayrıca 600 sayfa bile olsa aynı gün bitiririm o kitabı. Din ile ilgili görüşleriniz ve fikirleriniz size ait bu senin kendi tercihin seni yargılamakta bana düşmez öylede bir şey yazmadım zaten.
PİNCIR38
23-07-2007, 01:15
nasıl yazdığıma sen karışamazsın ki..orda da yazarım burda da.anlaşılıo mu anlaşılıo..ee? son olarak sadece şunu dicem,sevmediğiniz beğenmediğiniz şeyler olduğunda büyük bi tepki vermeyin herkes sizin gibi düşünmeyebilir..herkes aynı değildir..düşünce özgürlüğü var..
Neyse konu iyice amacından sapmaya başladı. Kıyamet gününde cok pişman olucaksınız ama ne fayda. Her fani ölümü tadacaktır ve bize geri dönecektir. Madem ateistsiniz siz bunu yazıyorsunuz ben dinime sahip cıkınca burda kötümü oluyorum... Türkceyi düzgün kullanmanız burdaki forum kullanıcıları içinde iyi örnektir.
Nes-quik
23-07-2007, 01:26
Okumuyorum neden okuyacakmışım? Dünyaca ünlü cok yazarın kitaplarını okudum ben ayrıca 600 sayfa bile olsa aynı gün bitiririm o kitabı. Din ile ilgili görüşleriniz ve fikirleriniz size ait bu senin kendi tercihin seni yargılamakta bana düşmez öylede bir şey yazmadım zaten.
ok o zmn tartışma bitti güzel bi sohbetti nietzscheyi tanımayanlarda öğrendi
Umarım herkese yararlı olmuştur. Böylece alevli bi tartışmayı kavgasızca bitirdik ne mutlu bize :)
Champker
23-07-2007, 17:17
Öncelikle paylaşım için teşekkür ederim.
Biraz tartışma üzerine yorum yapacağım, amacım ortamı yeniden germek değil doğru bildiğimi açıklamak.
Felsefe sorgulamaktır. Felsefeyi benimseyenler farklı görüşleri okur ve kendi görüşünü belirtir. Yani hiç kimse, başka birisinin görüşüne sahip değildir. Bu sebeple hiç kimseyi özgürce düşüncesi yüzünden yargılamayınız.
Sadece dini olan insanlara saygılı davranıpta ateist olanlara saygılı davranmamak ise insanlığa aykırı bir durum oluşturur. Bir ateistin görüşlerini benimsemeyebilirsiniz, fakat o kişi sizin inancınıza saygı gösteriyorsa aynı saygıyı sizin de ona göstermeniz gerekmektedir. Saygı insana karşı yapılır, inanca göre değil.
Bu arada mod'lardan felsefe ile ilgili bir bölüm açmaları yönünde isteğim var. Açarlarsa beni ve diğer felsefe ile ilgilenen arkadaşları memnun ederler :)
Nes-quik
23-07-2007, 18:43
Bu arada mod'lardan felsefe ile ilgili bir bölüm açmaları yönünde isteğim var. Açarlarsa beni ve diğer felsefe ile ilgilenen arkadaşları memnun ederler :)
evet bu benide çok memnun eder :)
Babajhan
23-07-2007, 21:03
Ne diyorsunuz siz yahu ne tanrı ölmesi sizin tapındığınız tanrı zaten ölü ama Allah (C.C.) yaşıyor...
Champker
23-07-2007, 21:08
Ne diyorsunuz siz yahu ne tanrı ölmesi sizin tapındığınız tanrı zaten ölü ama Allah (C.C.) yaşıyor...
Sanırım ateistlere karşı bu şekilde bir yorumda bulundun.
Ancak şunu belirtiyim, Ateist'ler tanrıya inanmaz, onların tapındığı bir tanrı yok. Ateizm, inanmamak demektir.
Üstelik inanç konusunda herkes özgürdür. Yanımdaki insan bir puta bile tapsa beni ilgilendirmez. Önemli olan insan olması.
Babajhan
23-07-2007, 22:36
Heredot bozuntusu kahve boş git hikayelerini oraya anlat
Nes-quik
23-07-2007, 22:39
bunun seni ilgilendirdiğini sanmıyorum zaten benim gerikafalı insanlarla işim yok o yüzden şimdiden GÜLE GÜLE bundan sonra yapıcağın yorumlarından hiç umrumda deil eğer bi hatam varsa modlara şikayet et ok??
Babajhan
23-07-2007, 22:50
bunun seni ilgilendirdiğini sanmıyorum zaten benim gerikafalı insanlarla işim yok o yüzden şimdiden GÜLE GÜLE bundan sonra yapıcağın yorumlarından hiç umrumda deil eğer bi hatam varsa modlara şikayet et ok??
Ben de benim ona söylediklerimin seni ilgilendirdiğini sanmıyorum onun için yol al kardeş...
Nes-quik
23-07-2007, 22:53
Ben de benim ona söylediklerimin seni ilgilendirdiğini sanmıyorum onun için yol al kardeş...
konuyu kim açmış bi bak istersen, kimin yol alıcağını sölemek sana düşmez sanırım,
eğer şöyle bi yorum yapsan benimde sana tutumum farklı olurdu tamam kardeş senin fikrin bu ama ben başka düşünüyorum ama düşüncene saygılıyım bilgi için saol okumuş olduk diyebilirdin. başkası bişey yazdımı emeğe saygı yazmayı iyi biliyosunuz
Champker
23-07-2007, 22:55
Bu mesajı bana mı iletmiştin?
Bu tür tartışmalara girmek istemiyorum. Eğer felsefe ile ilgilenmiyorsanız bu konu üzerinde mesaj yazmayınız. Mesajıma tekrar cevap verseniz bile bu konuda benden cevap alamayacaksınız.
Size hayatınızda başarılar dilerim.
Nes-quik
23-07-2007, 22:58
Bu mesajı bana mı iletmiştin?
Bu tür tartışmalara girmek istemiyorum. Eğer felsefe ile ilgilenmiyorsanız bu konu üzerinde mesaj yazmayınız. Mesajıma tekrar cevap verseniz bile bu konuda benden cevap alamayacaksınız?
Size hayatınızda başarılar dilerim.
ya milletin kafada bi topik oluşmuş "felsefeci dinsiz olur,kafir olur,yalancı olur vs vs..." önce bu tabuları aşmamız lazım sonra felsefi konuşmalar yapalım çor çocukla olmaz bu iş
Babajhan
23-07-2007, 23:14
Yahu de get derdini nietzsche'nin anıt mezarında anlat hadi anam yürü anca gidersin..
Sana hayatta başarılar(!)...
Nes-quik
23-07-2007, 23:18
Yahu de get derdini nietzsche'nin anıt mezarında anlat hadi anam yürü anca gidersin..
Sana hayatta başarılar(!)...
ya burda senle konuşan yok maydonoz gibi araya giriyon bi git biz gitsek napcan burda çok mu sevdin nietzsche'yi de bize git diyon burda felsefe sevenlerle konuşuoz beğenmiyosan çık git adamın derdine bak ya
Babajhan
23-07-2007, 23:26
ya burda senle konuşan yok maydonoz gibi araya giriyon bi git biz gitsek napcan burda çok mu sevdin nietzsche'yi de bize git diyon burda felsefe sevenlerle konuşuoz beğenmiyosan çık git adamın derdine bak ya
Ben çekiliom hala bana laf yapıo ya git başımdan olum benle alakalı yorum yapma ben çekiliom hadi size iyi ReZiLlİkLeR!!!!
Afedersiniz ama bir filozofla ilgili başlık açıyorsunuz ve tartışma biçiminiz bu mu olmalıydı?
Nietzschenin şahsını değil fikirlerini tartışmakla başlayıp eğer ona karşıysanız desteklerdiğiniz felsefi görüşleri (copy paste olsa bile) aktarabilirdiniz.
Hala bekliyorum konu belki başlığın amacına hizmet eder diye..
Nes-quik
23-07-2007, 23:28
Ben çekiliom hala bana laf yapıo ya git başımdan olum benle alakalı yorum yapma ben çekiliom hadi size iyi ReZiLlİkLeR!!!!
bunu baştan söylesen sorun fln kalmıcak bak modda izledi konuşmaları :) ayrıca adam değil bayan ;) ha rezillik de demiyelim ben senin düşüncelerine hakaret etmiyorum GÜLE GÜLEE tmm bu kdr bittti diyaloğumuz sonunda.(nokta)
Champker
23-07-2007, 23:31
Afedersiniz ama bir filozofla ilgili başlık açıyorsunuz ve tartışma biçiminiz bu mu olmalıydı?
Nietzschenin şahsını değil fikirlerini tartışmakla başlayıp eğer ona karşıysanız desteklerdiğiniz felsefi görüşleri (copy paste olsa bile) aktarabilirdiniz.
Hala bekliyorum konu belki başlığın amacına hizmet eder diye..
Benim de isteğim bu yönde. Ancak bazı arkadaşların yorumları bunu mümkün kılmıyor.
Öncelikle saygı sınırlarıını aşıyorlar. Sanırım forumda felsefe ile ilgili bir bölüm istemekle hata yapıyorum.
Nes-quik
23-07-2007, 23:34
Nietzsche’nin Tanrının Ölümü Düşüncesi
Lou Salomé, Paul Rée ve Nietzsche, 1882.Nietzsche “Hiçbir adalete sığmayan, sayısız çatışma ve acılar iyi bir Tanrı’ya nasıl mal edilebilir?” düşüncesinden yola çıkarak, Tanrı’nın ölümünün insanın anlaşılmaz olan doğasını yenmesi için ve üst insan’a ulaşılabilmesi için bir mecburiyet olduğunu savunmuştur.
Tanrı’nın, insanı yeryüzüne acı çekmesi için yolladığına inanır. Nietzsche bunu Empedokles, adlı eserinde de vurgulamıştır. Nietzsche’ye göre sanatçı Tanrı kendisini Yunanlıya bir model olarak sunar: Onun kendisine bir şekil vermesini, mermerin ya da taşın içinde gizli kalan heykeli çıkarıp, sonra da gerçekleştirilen bu sanat yapıtının tadına varmasını önerir. Hristiyan Tanrı ise emredicidir. İnsanın dünya nimetlerinden faydalanması yerine, çile çekmesini ister. Tanrı’yı yadsıyoruz, Tanrının sorumluluğunu yadsıyoruz ve böylece, yalnızca dünyayı biliyoruz.” Nietzsche olaylar sonrası insanların Tanrı’yı suçlamayarak suçu dünyaya bulmalarının yanlış olduğunu düşünmüştür.“ Nietzsche’ye göre geliştirmiş olduğumuz tüm değerler, dünyanın gerçek doğasını görmemizi engellemek amacıyla geliştirilmiş araçlardan başka hiçbir şey değildirler.
NOT: Lütfen felsefyle ve nietzsche hakkında cvplar yazalım kimsenin diniyle imanıyla ilgili değil
Profesör
15-03-2008, 00:39
Nietzsche'ye bir şeyler söylemeden önce onun kitaplarını okumak, hakkında düşünmek, "acaba ne demek istemiş?" diye uzunca bir kafa yormak gerekir. Onun kitaplarını okumadan hatta en baştan okumayı reddederek nereye varmaya çalışıyorsunuz? Kitaplarını okuyup üzerinde düşünmek bazılarını biraz "zorluyor" galiba.
Nietzsche'nin düşüncelerine katılmıyorum ve fikirlerini savunmuyorum. Ama fikirlerini savunmamaya kitaplarını okuduktan sonra karar verdim. Siz de ancak öyle yaparsınız, yapacağınız eleştiriler "eleştiri" değerinde olabilir.
heroes magic
15-03-2008, 00:45
Nietzsche'ye bir şeyler söylemeden önce onun kitaplarını okumak, hakkında düşünmek, "acaba ne demek istemiş?" diye uzunca bir kafa yormak gerekir. Onun kitaplarını okumadan hatta en baştan okumayı reddederek nereye varmaya çalışıyorsunuz? Kitaplarını okuyup üzerinde düşünmek bazılarını biraz "zorluyor" galiba.
Nietzsche'nin düşüncelerine katılmıyorum ve fikirlerini savunmuyorum. Ama fikirlerini savunmamaya kitaplarını okuduktan sonra karar verdim. Siz de ancak öyle yaparsınız, yapacağınız eleştiriler "eleştiri" değerinde olabilir.
En son mesaj bir sene önce yazılmış bir konuyu nasıl bulupta , uplayabildiniz şaşırtıcı ! :rolleyes:
Profesör
15-03-2008, 00:51
En son mesaj bir sene önce yazılmış bir konuyu nasıl bulupta , uplayabildiniz şaşırtıcı ! :rolleyes:
Arama bölümünden kendi ilgi alanlarımla bağlantılı konuları arıyordum, karşıma bu çıktı. Daha önce de felsefe veya bilimle ilgili konulara yazı yazdım ama zaten bu alanlar pek önemsenmediği için konular yine geride kaldı.
Değişen bir şey yok. :)
vBulletin® v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.